Головна Статті Слово на день святих первоверховних апостолів Петра і Павла.
Головне меню
Новини
Публікації
Лічильник відвідуваності


Технічна підтримка:
Слово на день святих первоверховних апостолів Петра і Павла.

Добавлено: субота, 6 липня 2013, 11:20

Замість батьків Твоїх будуть сини Твої, – їх по всій землі
Ти поставиш володарювати (Пс. 44, 17)

     Дорогі браття і сестри! Велика слава всіх апостолів у Царстві Небесному, бо Господь наш і Спаситель обіцяв їм багаторазову нагороду, славу на вічне щастя.

     Коли ж апостол Петро від імені всіх учнів Ісусових, якось запитав Христа: «От усе ми покинули, та й пішли за Тобою слідом; що ж нам буде за це?» А Ісус відказав їм: «Поправді кажу вам, коли при відновленні світу, Син Людський сяде на престолі слави Своєї, тоді сядете й ви, котрі за Мною пішли, на дванадцяти престолах, щоб судити дванадцять племен Ізраїлевих. І кожен, хто за Ймення Моє покине дім, чи братів, чи сестер, або батька чи матір, чи дітей, чи землі, – той багатократно одержить і успадкує вічне життя» (Мф.19, 27-29).

     Отже, при відновленні світу, в той день слави випробовуваної праведності, з’явиться 12 апостолів зі своїм Божественним Спасителем, щоб узяти участь у суді воскреслих з мертвих синів Адама.

     Однак між тими преславними апостолами є два, котрі засяяли особливим відблиском. Їх свята Церква виділяє багато значущим словом: «Первопрестольні апостоли» або «Первоверховні апостоли», а також називає учителями всесвіту – це святі апостоли Петро і Павло, день пам’яті яких ми нині святкуємо.

     Сьогодні ми відзначаємо велике свято нашої віри і матері-Церкви, бо нині пам'ять її найбільших синів, через яких свята віра наша поширилася і церковні громади заснувалися і всьому світі. Це ж вони, благовісники, обійшли весь відомий доступний їм світ, виконуючи заповіт Божественного Учителя: «Йдіть по цілому світові, та всьому створінню проповідуйте Євангеліє» (Мк. 16,15). І ми тепер ствердно можемо сказати, що «по всій землі пішов їх голос, і до краю вселенної слова їхні» (Пс. 18, 5). І не тільки обійшли вони з проповіддю святу землю, але нині й до кінця віку по всій земній кулі настановляють і наставлятимуть вірних їхні багато натхненні напучення й слова, що містяться в їхніх посланнях, в яких дається вичерпна і спасенна відповідь на будь-яке запитання віруючої душі. Але щоб дати повну характеристику їхній діяльності, і цього мало, адже ж святі апостоли надихали і наставляли на євангельську проповідь і перших християн, поставили на єпископів Тита й Тимофія, висвячували священників і дияконів. Ми знаємо сім перших висвячених апостолами дияконів – Стефана, Филипа, Прохора, Никанора, Тимона, Пармена і Николая, які ревно ширили віру Христову і за неї життя своє віддали, організовували релігійні громади – Церкви. І нині продовжується та їхня спадкоємність у Христовій Церкві. Тому недаремно свята Церква в своїх похвальних пісне співах, звеличуючи святих апостолів Петра і Павла, підносить їх перед нами в неосяжній висоті, співаючи їм: «Величаємо вас, апостоли Христові Петре і Павле, що весь світ ученням своїм просвітили і всі кінці землі до Христа привели». Отже, й ми, йдучи за покликом святої Церкви, схиляємось перед пам’яттю великих апостолів і побожно цілуємо їхні святі ікони.

     Але нам, напевне, і на думку не спадає, що ми можемо й повинні наслідувати їх. Бо ж і вони були людьми і мали однакове з нами людське тіло. І риси їхнього земного походження та характеру не перешкодили тому, що з простого і неграмотного рибалки. Симона і вченого гонителя Церкви Савла Господь Своєю благодаттю вчинив палкого Петра і невтомного апостола Павла. Вони виявили якнайбільшу любов до Христа, і тому ввійшли аж до неба. І як тоді, так і нині хоче Господь, щоб проповідували Його і прості, але праведні життям люди, як св. Петро і освічені, як св. Павло. Якщо ми захочемо, можемо наслідувати святих апостолів. А коли б це не було можливим, то як міг би св. Павло сказати: «Подібні мені бувайте, як і я – Христу» (1 Кор. 4, 16); всі подібні бувайте, – і вчені, як святий Павло, і прості,як святий Петро. І перший, і другий благодаттю Христовою стали первоверховними апостолами, рівними між собою в Церкві Христовій, на знак того, що в усі часи існування Церкви до благовістя віри Христової однаково доступні всі віруючі.

     Таким чином, вірні християни в цей день пам’яті великих синів Церкви Христової можуть не тільки виявити пошану святим апостолам, а наслідувати їх у благовісті вчення Христового побожним християнським життям своїм, дбати про славу Божу і спасіння душі своєї, жити в чеснотах християнських, шанувати своїх пастирів і молитися за них і за Церкву Христову, яку на твердій підвалині – на вірі в Ісуса Христа як Сина Божого і Спасителя та студії світу – будували святі первоверховні апостоли.

     А тому, улюблені в Господі брати й сестри, не будемо нині, згадавши труди і славу святих первоверховних апостолів, тільки дивуватися, зачудовані пам’яттю їх величних учнів, а будемо наслідувати їх, беручи участь в тій невимовній славі, якої хай сподобить Господь і всіх нас з милості і людинолюбства Свого, за молитвами святих апостолів Петра і Павла, що їх пам’ять ми нині святкуємо.

     І кожний з нас нехай сьогодні зрозуміє, що будь-яку цінність у житі, матеріальну чи духовну, зовнішню чи внутрішню треба здобувати з трудом і жертвами, як це робили «перший серед апостолів» - святий Петро і «апостол народів» - Павло. «Як маємо ми вам, святі апостоли, - кличе святитель Іоанн Златоустий, – дякувати за стільки ваших трудів і праці для нас? Якщо згадаю про тебе, святий Павле, то мені твоє апостолування сльози витискає!»

     Прийміть же, святі верховні, первопрестольні апостоли Петре і Павле, і від нас, у світлий день вашого празника, слова подиву й бажання, щоб ви упросили для нас, віруючих, своїми молитвами ласку наслідувати вас у нашому житті і трудах, і щоб ми сподобилися мати місце у Царстві Небесному і з вами повік перебувати. Бо нема і не може бути більшої радості від Царства Божого, від безконечного миру й любові обіцяних Христом. І ми, віруючі, повинні їх ширити на світ вже тут, живучи між своєю домашньою церквою, своєю ріднею, своїм оточенням і через те ми живемо і повинні заслужити собі вічність у небі. Перше і друге не здобуваються людиною легко. І від днів Іоанна Хрестителя й досі Царство христове здобувається силою, і ті, хто докладають зусилля, здобувають його.

     А ви, «апостолів первопрестольні і вселенної учителі, Владику всіх моліть мир усьому світові дарувати і душами нашим велику милість». Амінь.

Підготував: прот. Валерій Гелета.

За достовірність даної інформації, відповідальність несе автор!!!
Благодійність
Рекомендуємо відвідати:





Design&project
Yevgen Antonyuck