Головна Статті Слово на день Святого Духа.
Головне меню
Новини
Публікації
Лічильник відвідуваності


Технічна підтримка:
Слово на день Святого Духа.

Добавлено: субота, 2 травня 2012, 20:20

     Зовсім недавно чули ми останні прощальні слова Господа нашого Ісуса Христа, що були чудесними й незабутніми напуттями для апостолів: «Ідіть, навчайте всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа…»(Мф.28,18-20).

     Правдивий християнин і починає своє життя в ім’я Отця і Сина і Святого Духа, в цій вірі живе він, проходить свою земну путь і відходить у вічність так само з ім’ям Отця і Сина і Святого Духа.

     За життя свого на землі ми часто милуємося красою природи: тихим рокотом моря, чарівними небесами, і в усьому цьому бачимо всемогутню силу Творця; і чим більше вивчаємо ми творіння, тим більше пізнаємо Творця, і мимоволі розум віруючої людини схиляється перед Джерелом життя, великим Творцем всесвіту, перед Його втіленим Божественним Словом, нашим Спасителем Ісусом Христом, Котрого послав Отець на землю ради любові до роду людського. Господь справдив і пояснив Писання, усиновив нас усіх Отцеві Своєму. Він відкрив перед нами нову путь – путь любові. Він усіх кличе прийти до Нього, джерела любові й істини, йти цим шляхом.

     Та скінчилось Його перебування на землі. Ось він відходить від нас, возноситься до Отця Свого, але й тоді Господь Бог не покидає людей Своїх: Він через Свого улюбленого Сина посилає у світ Святого Духа. Його благодаттю переповнились серця апостолів, Він відкрив розум їх розуміти Писання і через них всюди людей навчив хреститися в ім’я Отця і Сина і Святого Духа.

     Святий Дух зійшов на апостолів не тільки на те, щоб надихнути їх на благовісницькі труди й керувати ними в безприкладному в історії Церкви подвигу їх, але й щоб зоставатися в Церкві Христовій на всі часи.

     Апостоли одержали владу не тільки подавати благодатні дари Святого Духа вірним, але й передавати цю владу своїм наступникам – єпископам і священикам. Кожний із священнослужителів Православної Церкви Христової, через спадкоємність від святих апостолів одержав у таїнстві священства цю владу подавати віруючим людям благодатні дари Святого Духа.

     Вже в таїнстві святого Хрещення всі ми, ще малими дітьми бувши, одержали перший дар Святого Духа, коли нас принесли до Божого храму, наші хрещені батько і мати. І багато, багато разів за своє життя православний християнин поповнює і збільшує в собі ці благодатні дари, одержувані нами в церковних таїнствах, обрядах, через слово Боже і молитву.

     Як садок росте і цвіте, дає плоди тоді, коли має досить вологи, так і душа кожного з нас зріє для життя вічного тоді, коли її зрошує спасенний дощ благодаті Святого Духа. Адже, «Святим Духом всяка душа живиться»…

     Благодать Святого Духа народжує віру в серці людини, вона перероджує віруючу душу і веде кожного з нас дорогою спасіння. З книги Діянь святих апостолів ми знаємо, яку незвичайну силу мала перша проповідь апостола Петра в день зішестя Святого Духа на апостолів; як народ, слухавши цю проповідь, розчулився своїм серцем, і як під впливом її близько трьох тисяч душ прийняли святе Хрещення того дня і стали першими членами Святої Церкви Христової. Адже, апостол Петро не був оратором, а простим рибалкою. Так діяла благодатна сила Святого Духа через проповідь слова Божого.

     І ми знаємо, що проповідь апостольська зовсім не була безперешкодною. Навпаки, весь язичницький та іудейський світ протипоставили їй усе, що тільки могли: і силу переконань своїх, філософів, і підкупи, і, нарешті, криваві гоніння на християн та на проповідників християнства. Християн катували й нищили тисячами, але їхня кров була насінням, з якого виростали нові й нові громади послідовників Христа. Церква Божа безупинно ширилась і росла через проповідь імені Господнього. Про цей вплив проповіді на серця людей говорить і святий апостол Павло. Він пише: «… віра від слухання, а слухання від слова Божого» (Рим. 10, 17). Діяння сили Святого Духа виявляється не тільки в апостольській проповіді, але й в проповіді їхніх наступників. Тисяча років тому і наші предки в Давній Русі прийняли християнську віру. Під впливом проповіді Слова Божого вони щиро й радісно приймали святе Хрещення і віра Христова розповсюджувалась поступово по всіх просторах тодішньої нашої країни.

     Сила Святого Духа виявляється не тільки в цьому. Дух Святий перероджує людські душі. І ось перший приклад – самі апостоли. Після зішестя Святого Духа вони зробились зовсім іншими: з боязливих, що вагалися, мало сприймали й розуміли істину віри, вони стали полум’яними й безстрашними проповідниками Слова Божого. Вони знали, що їх чекають не тільки знущання й глум, але й ув’язнення темничне, катування і мученицька смерть. Але їх ніщо не могло зупинити в їхніх подвигах.

     Велика, перероджуючи душі людські, сила Святого Духа виявлялась в усі віки історії християнської Церкви, Дух Святий відновлює нашу занепалу природу, відроджує її, створює в нас нову людину, «створену за Богом, у справедливості й святості істини» (Єв. 4, 24).

     Дух Святий – Утішитель наш і Освятитель, бо Його благодатними дарами освячується наша душа. В ньому – втіха православного християнина в усіх його житейських випробовуваннях. А коли благодать Святого Духа така необхідна для віруючої людини, що без її допомоги вона не може на знати шляхів до життя вічного, ні очиститися від гріхів, ні мати успіху в подвигах християнського життя, то нам конче треба постійно, невідступно бажати дарів Святого Духа. Ми й просимо їх на кожній відправі у храмі: «Царю Небесний, Утішителю, душе істини.., прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Блаже, душі наші»

     Тож благаймо, дорогі, не тільки щороку, але й щоденно, щоб Дух Святий оселився в нас, навчаючи і втішаючи нас. І Його всесвята благодать нехай завжди буде з нами! Нехай перебуває Дух Святий в нас, подаючи нам ще більше розуміння святих істин учення Христового. Нехай утверджує Він нас ще більш у вірі, і нехай веде нас по життєвих дорогах наших! Амінь.

     Святкове богослужіння відбулося і у селі Уїздці в Свято-Троїцькому храмі. Близько двадцяти священиків відслужили Святу Літургію і звершили хресний хід. Після чого настоятель храму благочинний Здолбунівського району митрофорний протоієрей Павло Джура подякував священикам і людям за спільну молитву у цей святковий і величний день.Фотогалерея із престольного свята

Підготував: прот. Олег Гаркавий

Благодійність
Рекомендуємо відвідати:





Design&project
Yevgen Antonyuck