Головна Новини благочиння Різдвяне послання архієпископа Іларіона 2015/2016
Головне меню
Новини
Публікації
Лічильник відвідуваності


Технічна підтримка:
Різдвяне послання архієпископа Іларіона 2015/2016

Добавлено: чертвер, 7 січня 2016, 11:15

Різдвяне послання архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона 

Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним

Рівненської єпархії Української Православної Церкви

Київського Патріархату

Всечесні отці, дорогі у Христі браття і сестри!

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

У ці святі дні, коли хори ангельські і людські поєднуються, оспівуючи народження Спасителя світу, сердечно вітаю вас із величним і спасительним святом – Різдвом Господа нашого Ісуса Христа!

Різдво Христове – найвеличніша подія в історії людства. Тут звершилося чудо з усіх чудес – подія, про яку не міг і помислити людський розум. «Велика благочестя тайна, – говорить апостол Павло, – Бог явився у плоті» (1 Тим. 3,16). Святитель Григорій Богослов, розмірковуючи над подією Різдва, каже: «Безтілесний втілюється, Слово матеріалізується, Невидимий стає видимим, Невідчутний відчувається, Вічний починається. Син Божий стає сином людським».

Через пришестя у світ Месії людство отримало надію на спасіння. Він прийшов, щоб «зруйнувати діла диявола» (1 Ін. 3,8), розсіяти морок зла, неправди і недосконалості цього світу, спотвореного людським гріхом, і зцілити занепале людство.

Єдинородний Син Божий, Який прийняв наше людське єство від Пресвятої Діви Марії, народжується у злиднях і приниженні. Господь приходить у цей світ не в приготовлених заздалегідь комфортних палатах, а в убогій стаєнці серед поля. Він прийшов не під час літнього тепла, а в холодну зимову пору, коли ніч найдовша, коли холод панував не лише в природі, але і в серцях людей. Він прийшов до Свого народу не тоді, коли Ізраїль був могутнім, а коли Його вибраний народ був поневолений поганською Римською імперією і в Палестині царював жорстокий тиран Ірод. І лише убогий вертеп став Йому прихистком, острівцем миру, спокою і любові серед моря злоби і ненависті.

І це світло правди і любові, яке засяяло у віфлеємському вертепі в день Різдва Христового, приходить сьогодні і до Свого вибраного українського народу, в час його боротьби із злом – сучасним тираном, який за збереження влади проливає на нашій землі ріки людської крові. Господь дає силу нам, тим, хто не мириться з неправдою та не опускає руки перед силами пітьми. І шляхетні вчинки та самопожертва багатьох наших співвітчизників, які не жаліють навіть свого життя – діючи під натхненням Божим, дозволяють нам сподіватися, що ми є, до певної міри, «народом обраним» у цій мандрівці до правди та справедливості, і з нами сьогодні перебуває новонароджений Христос.

Проте однією з небезпек сьогодні є те, що ми, на жаль, вже встигли звикнути до цієї боротьби. Байдужість закрадається в наші серця, і ми продовжуємо жити, ніби нема цієї всенародної трагедії. Так, це трагедія всього українського народу, а не тільки тих із нас, що живуть на Донбасі та в Криму. Це війна проти кожного з нас та проти всього народу. І якщо ми всі разом не піднімемося на захист наших братів і сестер на Сході, то завтра війна може прийти до наших порогів. Ухиляння від цієї всенародної боротьби є смертельно небезпечною для всіх. Тому кожний, хто хоче миру на нашій землі і щасливого майбутнього для своїх дітей, повинен брати найактивнішу участь в несенні всенародного хреста. Нині від кожного залежить - бути чи не бути нам як державі і як народу. Разом з тим ми зобов'язані пам’ятати: якщо хочемо вистояти і перемогти в цій нелегкій боротьбі, ми повинні завжди взивати до свого Визволителя-Христа. Не переривати нашої духовної боротьби, яка не знає перемир’я, адже все, що діється в державі і на фронті, значною мірою є наслідком духовної боротьби народу. І тому наші безперервні молитви, пости, діла милосердя – це ті знаки, які показують, що ми насправді щиро хочемо Його заступництва у цій нерівній боротьбі.

Улюблена моя паство! Наступаючий рік для усіх нас є важливим як з точки зору відродження нашого духовного життя, так і з точки зору відновлення нашої Батьківщини. Тому з великою надією сподіваюсь, що 2016 рік стане переломним для всього українського народу. Проте ми повинні пам’ятати, що добробут та розквіт нашої Батьківщини пропорційно залежать від кожного з нас, від нашого навернення до Бога. Тому в цей святковий час я звертаюсь до української сім’ї: дорогі батьки, проведіть цей рік так, щоб у нашого Отця Небесного навчитись бути правдивими батьками та його справжніми заступниками тут на землі! Лише ваша правдива і жива віра, підсилена особистим щоденним прикладом, здатна запалити у ваших дітях любов до Бога та всього ним створеного; чинячи так, зможете вберегти їх від тенет диявола.

Дорога молодь, до тебе з надією та благанням звертаюсь: не дозволь сучасному світу вкрасти твої найпрекрасніші роки та зруйнувати ще не побудоване твоє майбутнє! Люба молодь, не бійся, щоб твоє життя було якісно іншим від сучасних модних тенденцій, які під виглядом мінливого щастя намагаються переконати тебе, що мета життя полягає в розгнузданому та легкому житті, швидкій наживі та досягненні блискавичного успіху, що алкоголь та інші засоби здатні зробити тебе щасливою! Слухай свого серця і нехай спрага і жадоба Правди супроводжують тебе впродовж цілого життя!

Не можу не звернутись і до найстарших вірних, наших батьків, до людей похилого віку: свідчіть своїм життям та ділиться мудрістю, здобутою впродовж вашого життя, з молодшими поколіннями та будьте добрим прикладом для них.

Разом з тим, звертаюсь до всіх вас, улюблені у Христі брати і сестри: пам’ятаймо в сьогоднішній молитві про наших воїнів, які в цю мить захищають нас – наше Різдво ціною власного життя на передовій. Згадаймо молитовно і тих, хто віддав своє життя за нашу свободу і право бути вільними людьми на своїй землі. Пам’ятаймо завжди і про сім’ї наших Героїв, які поклали свої життя на вівтар перемоги. І щоб ці жертви народу не були даремними, сміливо і впевнено йдімо вперед, не зупиняючись на півдорозі. І так ми зможемо здолати всі негаразди та кризи, і в нас запанує життя, достойне гідних дітей Божих. Але це комфортне життя не сміє бути нашою остаточною метою і вершиною наших мрій. Мусимо зберегти і розвинути те, чого Господь нас навчив під час Революції Гідності та війни: ніколи не бути байдужими до всього того, що діється в суспільстві, не мовчати на зло, відкинути важкі гріхи зі свого життя, бути солідарними і завжди готовими прийти на поміч один одному в біді. Адже і Христос прийшов у цей гріхом зневажений світ, щоб віднайти і спасти те, що загинуло: «А тим, які прийняли Його, що вірують в ім’я Його, дав силу дітьми Божими бути, які не від крови, не від похоті плотської, не від хотіння чоловічого, а від Бога народилися» (Ін. 1, 12-13).

Улюблена моя паство! У ці святкові дні сердечно вітаю вас із Різдвом Христовим та Новим 2016 роком. Вітаю Боголюбивих пастирів, чесне чернецтво та всіх вірних Рівненської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату. Вітаю христолюбиве військо, волонтерів, владу, органи місцевого самоврядування.

Нехай Новонароджений Христос-Спаситель зішле мир та порозуміння на нашу багатостраждальну Україну, а рік, що настає, буде мирним, плідним, добрим і щасливим для нашої держави, рідного Рівненського краю та кожної родини!

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

Іларіон,
архієпископ Рівненський і Острозький

Різдво Христове

2015/2016 рр.

м. Рівне

Благодійність
Рекомендуємо відвідати:





Design&project
Yevgen Antonyuck