Головна Проповіді Радість розлуки
Головне меню
Новини
Публікації
Лічильник відвідуваності


Технічна підтримка:
Радість розлуки.

Добавлено: четвер, 24 травня 2012, 11:15

Слово митрополита Сурозького Антонія, на свято Вознесіння Господнього

«Звершивши наше спасіння, з’єднавши земних з небесними,
вознісся у славі Христе Боже наш…..»

(кондак Вознесення)

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа

     Назва свята відображає суть події - це Піднесення на Небо Господа нашого Ісуса Христа, завершення Його земного служіння. Це свято святкується завжди в 40-й день після Великодня, в четвер 6-го тижня після Пасхи.

     Минуло 40 днів від Воскресіння Христового, протягом яких учні Христові переживали незрівнянну радість солодких бесід з Христом Воскреслим. В останній день Свого видимого перебування на землі Господь, з'явившись зібравшимся апостолам і заповівши їм не відлучатися з Єрусалиму, але чекати обіцяного їм'' іншого Утішителя ... Духа істини ...'' (Ін.14; 16,17), вивів їх з Єрусалиму на гору Оливну, по дорозі розмовляючи з ними про влаштування Своєї Церкви на землі. На вершині гори Елеон Христос, роз'яснюючи апостолам, в чому має полягати їх призначення, сказав їм:'' Ви приймете силу, коли зійде на вас Дух Святий, і будете Мені свідками в Єрусалимі і у всій Юдеї та Самарії і аж до краю землі ''(Дії.1, 8). Вознесіння Ісуса Христа на небо - одна з головних подій священної історії. Після Вознесіння видима земна присутність Христа поступається місцем Його невидимому перебуванню в Церкві.

     Радість нам залишив Господь, радість Він нам заповів, і сьогодні ми святкуємо свято таємничої радості, - радості розлучення. І радіємо ми сьогодні також зустрічі на землі. Господь нам дав сьогодні зустрітися. Зустрітися не означає просто опинитися десь в одному і тому ж місці, обличчям до обличчя. Радіти зустрічі можна тільки тоді, коли зустрінеш і подивишся іншому в очі і в душу, коли проникнеш поглядом в глибини людини: тоді зустріч відбулася. Інакше ми тільки зіткнулися і пройшли мимо. І в храмі, коли ми молимося, коли ми серцем спрямовані разом до однієї мети, з тим же почуттям – як легко зустрітися.

     Але є радість і в розлуці. Згадайте слова Спасителя на Таємній вечері. Говорячи про те, що Йому належить померти, і воскреснути, і піти від Своїх учнів, Він побачив, що вони стали скорботними, і сказав їм: Якби ви Мене дійсно любили, ви раділи б, що Я йду до Отця ... І ось сьогодні ми згадуємо цей день, коли, здійснивши трудом, подвигом, кров'ю справу нашого спасіння, Господь спочив від трудів Своїх в велику, благословенну суботу, воскрес в славний день Воскресіння, а тепер повертається на славу Отчу, в ту славу, яку Він мав від початку світу і перш ніж світ став. А нам Він все ж таки залишає радість. І радість не тільки про те, що Він тепер у славі, яка Йому належить, що немає більше перед Ним хресного шляху, немає скорботи земної, а є прославлення вічне, - не тільки про це радість нам дана. Радість нам дана в тому, що тепер, в сукупності всього, що сталося, ми розуміємо шлях порятунку, і ми бачимо, щo для Бога значить наша земля, як вона Йому дорогоцінна, і які незбагненні в ній можливості.

     Ми рідко замислюємося над тим, що значить для тварі, для тієї самої землі, на якій ми живемо, для всього того, що оточує нас, і для людей, які нас оточують, втілення Господнє. Бог став людиною. Тепер серед людських імен - Ім'я Вічного Бога. Хіба це не дивно? Хіба ми не дивуємося, не радіючи, коли в нашому роді і в нашій сім'ї можемо прочитати ім'я, гідне любові, шанування, благоговіння? І ось в нашій людській сім'ї одне Ім'я вписано, Ім'я Бога, Який так полюбив нас, що Він поріднився з нами, став одним з нас, і не на час, а назавжди, на віки вічні. Бо воскреслий Господь воскрес плоттю людською, і вознісшийся Господь вознісся людською плоттю Своєю. І не тільки ми можемо радіти про це, але радіє все створіння. Адже подумайте про те, що являє собою просто людське тіло. У ньому зосереджено, можна сказати, все те, з чого складається всесвіт. Всі матеріали не тільки землі, але й неба ми знаходимо в цьому людському тілі, і ось з усім цим з'єднався Господь. В Його тілі з'єдналося з Божеством нерозлучно і назавжди все, що мабуть і невидимо. Хіба цього не достатньо для того, щоб радіти? Ми можемо думати з радістю, що Господь Бог не тільки нашу людську долю взяв на Себе, не тільки так поріднився з нами, що Він один з нас, людей серед нас, але що все створіння, все поріднилося через втілення з Живим Богом. Наша земля, на якій ми живемо, вже не та земля, якою вона була до втілення, земля, яка якби лицем до лиця стояла перед Богом - в гріху, в трепеті, в смертельній тривозі, у вірі, в шуканні Господа. Ні, теперішня земля - та, яку Господь таємниче Собі з'єднав, вона пронизана Його присутністю, вона покликана вся без залишку стати якби Богоприємною: так само як Богоприємними робляться хліб і вино, які на літургії освячуються Духом Святим і робляться Тілом і Кров'ю Христа, так само як втілився Господь. Хіба це не радість?

     А далі? Христос жив, Христос навчав, Він на Собі поніс всі обмеження землі, Він на Себе взяв всю людську ненависть, Він був відкинутий - і за що? За те, що Він розчарував людей. Люди сподівалися, що Він прийде оселити тимчасове царство, перемогу Свого народу над іншими народами. А Господь не для цього прийшов. Він прийшов для того, щоб власний Свій народ закликати, разом з Ним і подібно Йому, бути готовим жити і вмирати заради інших. Вони сподівалися на перемогу, а їм було сказано: Я вас посилаю, як овець серед вовків, ідіть, проповідуйте слово Господнє, благу звістку любові Господньої всьому створінню. Як Мене послав Отець, так і Я вас посилаю, - говорив Господь. Це страшно; так любити - страшно нам. Розчарувалися люди: вони хотіли землю, - Господь запропонував небо на землі і хрест. Він нас закликав любити, притому так, як ніхто на землі любити не може; любити, як Він любить, Його любов'ю; любити, не шукаючи взаємності, любити, не шукаючи нагороди; любити не для себе, а для іншого.

     Адже часто ми любимо один одного і тримаємо одне одного в полоні нашої любові. Як часто людям хочеться звільнитися від гнітючої любові, якою ми їх поневолюєм. Ні, цієї любові Господь нам не залишив. Він нам сказав, щоб ми любили, як Отець Небесний любить: і злих і добрих рівноправно. Не однаково, але рівноправно, бо за одних радієш, а про інших розривається серце, але любиш - так само. Радієш, тому що один добрий і світлий, і плачеш, бо інший не такий, але любиш рівноправно. І ця любов має йти дуже і дуже далеко. Господь нам дав приклад (Він Сам це говорить), щоб ми слідували за Ним: так любили, щоб життя віддати і смерть подарувати людям, тому, хто захоче її узяти, але разом з цим, віддавши, не захитатися в любові. Ось чому так багато відкидають Господа і не можуть Його прийняти: тому що так любити значить погодитися на смерть. Кожен, хто любить, в якійсь мірі вмирає. Хто любить вже не живе для себе, а для іншого. Той, хто любить зовсім себе забуває до кінця, і живе тільки в тому, кого любить, для того, кого любить. Такої любові і тоді злякалися, і тепер бояться: страшно! .. А разом з тим, це одна з чудових радостей, яку нам залишив Господь: впевненість в тому, що ми можемо так любити, що людина настільки велика, що вона навіть на це здатна.

     І ще радість про те, що Господь - ось сьогодні ми згадуємо подію - вознісся на небо. З одного боку, здавалося б, горе, розлука ... Ні! Не горе, не розлука - щось інше. Вознісся Господь плоттю Своєю, увійшов у славу Отчу, сів праворуч Бога й Отця, і тепер ми з жахом і здивуванням, як каже святий Іоанн Золотоустий, дивимося і бачимо, що в серцевині, в самих глибинах таємниці Святої Тройці - людина. Людина Ісус Христос. Так, Син Божий, але й нам рідний - людина. Людство наше тепер спочиває у надрах Господніх. Хіба не можемо ми про це радіти?

     А на землі? Господь нам обіцяв на землі не залишити нас сиротами, послати Духа Святого в серця наші. Хто Цей Святий Дух? Що Він нам принесе, приносить, - уже приніс і дав? Це Дух синівства. Через Нього ми долучаємося духу Христову. Хто відкриває Йому своє серце, той долучається до всього, чим жив Христос; цій вірі без межі, цій надії всеперемагаючої, цій чудовій і нічим непохитній любові. Дух цей нас робить разом з Христом дітьми Божими, дає нам можливість говорити Небесному Отцю, Богові нашому: Отче! Не називати Його більше «Вседержитель», а рідним словом Його називати: Отець, і так до Нього ставитися, так поводитися з Ним. Цей же Дух нас вчить, що кожна людина - нам брат, рідний, для якого ми повинні бути готові - ні, «повинні» це погане слово, воно означає обов'язок, а ми говоримо про радість - для якого ми справді готові дати своє життя, щоб тільки він ожив, щоб і у нього зраділа душа, щоб і він увійшов у Господню світлу вічність.

     Свято розлуки ... Яка розлука! Сходить Господь на Небо, і з Собою в таємницю Божественного життя вносить всю таємницю людини. Ось міра нашого покликання, ось, що людина являє собою. Але тоді зрозуміло, чому апостоли могли вийти на проповідь, радіючи, не боячись ні гонінь, ні переслідувань, ні мук, ні смерті, ні вигнання - нічого. З радістю вони йшли, тому що все у них було вже: було Небо на землі, була вічність в них самих, і вони були в вічності. Ось куди нам треба прагнути. Вірою, спрямованістю ми, можливо, з ними разом, а на ділі нам треба вирости в їх міру, стати такими, якими вони насправді були: люблячими всім серцем, усім розумом, спритними, тверезими, творчим розумом, всією волею - загартованою, міцною, самовідданою волею, всім життям нашим, а якщо потрібно - і всієї смертю, і не тільки по любові до Бога, але і з любові до ближнього, до всякої людини. Близький - той, хто в нас має потребу. Проявимо ж цю любов до кожної окремої людини, хто поруч з нами, і самі виростемо в міру істинної церковної радості. Амінь!


Благодійність
Рекомендуємо відвідати:





Design&project
Yevgen Antonyuck