Головна Проповіді Святі первоверховні Петро і Павло
Головне меню
Новини
Публікації
Лічильник відвідуваності


Технічна підтримка:
Святі первоверховні Петро і Павло.

Добавлено: середа, 11 липня 2012, 23:15

     В ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

     Сьогодні ми святкуємо день святих славних всехвальних первоверховних Апостолів Петра і Павла.

     Свята церква особливо вшановує цих астолів, які після смерті і воскресіння Христа почали проповідувати і поширювати Євангеліє по всьому світу.

     Апостол Петро пороповідував серед євреїв, а також в юдейській діаспорі. Апостол Павло ніс світло віри христової язичникам, проповідував філософам, політикам, ремісникам.

     Петро і Павло - це два стовпи віри - два протилежних характера: натхненний простий рибак і освічений оратор - проповідують про одне і теж саме і приходять до однакового закінчення свого земного шляху – мученицької смерті.

     Своїм життям і словом вони проповідували Господа Ісуса Христа, як нашого Бога і Спасителя. "Немає іншого імені під небом, даного людям (окрім Ісуса Христа), яким належало б нам врятуватися"(Деян. 4, 72), - сміливо заявляє святий Апостол Петро перед судом синедріону, який, почувши такі слова, виніс ухвалу : "Заборонимо їм, щоб не говорили про це Ймення нікому з людей."(Деян. 4, 17).

     Так само і Апостол Павло у своєму посланні до Філіпійців говорить про ім'я Христове, що"Тому Бог підніс Його і дав Йому ймення найвище від усілякого ймення, щоб перед йменням Ісуса схилилося всіляке коліно небесних, земних і тих, що під землею, І всілякий язик сповідував, що Господь Ісус є Христос на славу Бога Отця" (Флп. 2, 9-77).

     Одночасно з цим святі Апостоли проповідували, що Христос воскрес з мертвих. "Бог воскресив Його, розірвавши узи смерті", - говорить святий Апостол Петро вже в самій своїй першій проповіді народам, що зібралися в Єрусалимі в день П'ятидесятниці (Деян. 2, 24).

     Святий Апостол Павло проповідує в Афінах, в цьому осередді грецької мудрості, "Ісуса і Воскресіння" і передбачає, що Бог "призначив день, в який праведно судитиме всесвіт, за допомогою посланого Ним Чоловіка, подавши свідчення усім, воскресивши Його з мертвих" (Деян. 17, 18 і 31). Проповідуючи Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа з мертвих, обидва Апостоли переконують усіх людей прийняти віру у Воскреслого Господа і хреститися, тобто стати християнами.

     Апостоли Петро і Павло понесли величезні труди і зазнали неймовірних страждань. Петро проповідував з такою силою, що разом навертав до Христа по три і навіть по п'ять тисяч чоловік, зціляв безнадійно хворих, навіть воскрешав померлих. Люди настільки шанували його, що виносили хворих прямо на вулиці, щоб хоч тінь апостола Петра осяяла їх. Петро першим з апостолів був ув'язнений, а потім переніс наругу і побої від іудеїв, але з цього тільки радів, що зазнав муки за Христа і продовжував небоязливо проповідувати в різних країнах. Неодноразово його кидали у в'язниці, піддавали переслідуванням і побоям. І після того, як апостол Петро навернув в християнство двох дружин римського імператора Нерона, Нерон велів розіпнути його на хресті.

     Апостол Павло здійснював безперестанні подорожі для проповіді Євангелія. Під час своїх мандрувань він написав 14 послань, які, як говорить Іоанн Золотоустий, захищають Вселенську Церкву на кшталт стіни, побудованої з адаманту. Своєю мудрістю і красномовством він обертав тисячі людей до Христа. Юдеї неодноразово хотіли убити апостола Павла. Один раз побили камінням і, визнавши таким, що помер, викинули за місто. Потім понад чотири десятки чоловік навіть присягнулися не їсти і не пити, поки не уб'ють Павла. Але промислом Божим він продовжував своє служіння. На хворих покладали хустки і пояси, узяті у апостола Павла, і у страждущих припинялися хвороби, і злі духи виходили з них. Апостол воскресив юнака, що впав з третього поверху.

     Про те якими християнам належить бути в моральному відношенні, обидва Апостоли говорять дуже багато.

     Апостол Петро навчає нас, що, якщо роблячи добро і страждаючи, ми терпимо, то це угодно Богові. "Бо яка то похвала, коли ви терпите, як б'ють вас за провини? Але якщо вчиняєте добро і страждаєте, це приймається Богом. Власне, ви для цього покликані; тому що й Христос постраждав за нас, залишивши нам приклад, щоб ми йшли Його слідами. Котрий не вчинив жодного гріха, і не було знайдено лестощів у Його устах" (1Пет.2,20-21).

     Апостол Павло говорить, що наше хрещення сполучає нас з Христовою смертю. Він помер через наші гріхи. І ми повинні померти для гріха. Саме це означає самозречення і смерть святих заради Хреста Христового. Ті, хто Христові, плоть свою розіпнули із страстями і похотями. Ми позбавлені від рабства гріху Його смертю. Тому апостол Павло може сказати: "Я співрозп'явся Христу"(Гал. 2, 19).

     У кого ж ми повинні вчитися життя в Христі, як не у святих апостолів, найбільших трудівників, які усе своє земне життя присвятили праці на ниві Христовій?! Життя цих святих апостолів дає нам не лише спасительний приклад, але і вказує сам шлях спасіння.

     Святі апостоли у своїх серцях мали тверду віру і любов до Того, Хто послав їх на цю велику справу. Наслідуючи їх житіє, християнин також повинен мати міцну віру і любов до Того, Чиє Ім'я проповідували святі апостоли. Віра має бути у нас непохитною, розумною і свідомою, щоб її не могли збентежити ніякі хитрування затемненого розуму (І Тим. 6, 20).

     Нам у своєму житті часто доводиться стикатися із скорботами, тому для того щоб перенести їх зодягнемося передусім в добросердя і терпіння і із завзятістю помолимося святим апостолам Петру і Павлу, нашим небесним покровителям, і попросимо їх, щоб вони своїм молитовним заступництвом допомогли нам придбати святу простоту вдачі, живу віру в Ісуса Христа як Сина Божого, полум'яну любов до Господа, чистоту життя, лагідність і смирення.

     Амінь.

Підготував: митр. прот. Павло Джура

Благодійність
Рекомендуємо відвідати:





Design&project
Yevgen Antonyuck