Головна Проповіді Проповідь: на неділю після Богоявлення.
Головне меню
Новини
Публікації
Лічильник відвідуваності


Технічна підтримка:
Проповідь: на неділю після Богоявлення.

Добавлено: субота, 19 січня 2013, 18:57

«Покайтеся, бо наблизилось
Царство небесне»(Мт.4,17).

     Сьогоднішню неділю свята Церква називає неділею після Богоявлення, а святе Євангеліє розповідає нам, що після Святого Хрещення Ісус Христос, переборовши спокуси у пустині, почав навчати і проповідувати у Галілеї, сере поган. Першими словами Його проповіді були: «Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне»(Мт.4,17).

     Вираз «наблизилось Царство Небесне» зустрічається часто в новозавітних Священних книгах і означає Царство Христове на землі, в Христовій Церкві, а також Царство слави на небесах. Перше – як початок, друге – як досконале і завершене. У Старому Завіті було очікування цього Царства, про нього провіщували пророки. Але перед приходом у світ Спасителя в юдеїв саме усвідомлення, розуміння Царства Небесного сприймалося вже у надто спотвореному світлі. Вони сприймали його у буквальному, суто матеріальному, а не духовному розумінні: має прийти Месія як великий політичний діяч, який збере могутнє військо,звільнить юдейський народ від римського панування, відновить спочатку границі Давидового царства, після чого підкорить їм всі інші народи, весь світ і створить для них всесвітнє Юдейське царство. Тому заклик Христа був звернений саме до духовного пізнання Царства Небесного через усвідомлення кожним своєї гріховності і покаяння.

     Людина складається з душі і тіла, тому потрібно нам піклуватися не тільки про тіло, а також і про свою безсмертну душу.

     Буває, що зустрінеш знайомого: вигляд у нього сумний, голова опущена, що не скажеш йому, - ніщо не приносить радості, нічого його не цікавить. «Що з тобою? Ти захворів?» - « Ні, я здоровий, у мене болить душа…».

     Тіло своє ми бачимо. Бачимо рани і гематоми, відчуваємо, коли болить серце, нирки. І тоді ми йдемо до лікаря, і лікар приписує нам ліки. Але що робити, коли болить душа? Як вилікувати її? Всі, кому знайома біль у душі, знають, що цієї болі важко позбутися, ніякими напоями не залити. Душа мучиться, страждає, навіть тоді, коли все є: робота, сім’я, достаток. Чому страждає душа? Тому, що ми забули про неї, не піклуємося, не годуємо. Тіло ми миємо, вдягаємо, годуємо, а душу? Як тіло потрібно годувати, так само і душу. Їй потрібна їжа духовна: молитва, читання Святого Писання, добрі справи. Той хто часто робить добро, відчуває задоволення у душі після кожної доброї справи. Недарма святі говорять: зробив добру справу – для себе зробив.

     Майже кожна людина слідкує за чистотою свого тіла. Уявімо собі людину,яка не милася декілька років. З нею спілкуватися неприємно і напевно такій людині ніяково з’являтися серед людей. Душа, так само, як і тіло, потребує вмивання. Скільки гріховного бруду назбиралося на ній, вона задихається, а у декого настільки глибоко гріхи увійшли в душу, що вони не відчувають докору совісті. І така людина говорить: в мене все добре, я не крав, не вбивав, я – людина непогана. У таких людей душа вже не болить, вона для Бога і добрих справ мертва. Але, для тих, у кого душа ще жива, хто може відчувати біль, є можливість для зцілення Христос сказав: прийдіть до мене, всі струджені та обтяжені, – і Я вас заспокою» (Мт.11,28). Потрібно зупинитися, проаналізувати все своє життя,згадати кому ми зробили зло, кого осудили, обманули – все це оскверняє душу, тоді потрібно звернутися до лікаря духовного – священика, прийти в духовну лікарню – Церкву і на сповіді в Таїнстві покаяння розказати все господу в присутності священика. Господь через священика прощає нам гріхи і дає благодатну силу на боротьбу з гріхом. В покаянні ми очищаємо душу, добрими справами лікуємо, а молитвою – годуємо. Ісус Христос, Який хоче нас спасти, кличе до нас: «Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне!»(Мт.4, 17).

     Ми знаємо зі святого Писання, що найпершим і найважливішим закликом, що звучав у проповіді Іоана Хрестителя, так само, як у Ісуса Христа, був заклик до покаяння і очищення.

     На звернення народу, що йому робити, як поступати в житті, Іоан дає кожному конкретну настанову для духовного очищення й удосконалення, яке бере свій початок від дотримання заповідей Господніх – любити Бога і любити ближнього, як самого себе. «У кого дві одежі, - передає Іоаннові слова євангеліст Лука, – той хай дасть тому, хто не має, і в кого є їжа, зроби те саме». Прийшли і митарі христитися і сказали йому: «Учителю, що нам робити?» він відповів їм: «Нічого не вимагайте більше того, що вам призначено». Питали його також і воїни: «А що нам робити?» І сказав їм: «Нікого не кривдіть, не обмовляйте і задовольняйтеся платою вашою»(Лк.3.11-14). Так само і ми дорогі брати і сестри,повинні прислухатися до слів Іоана Хрестителя.

     Нехай же голос покаяння доходить до нашого слуху, щоб ми проживали за Заповідями Божими і стали гідними спадкоємцями Божого Царства! Амінь.

Підготував: ієрей Андрій Дуда.

За достовірність даної інформації, відповідальність несе автор!!!
Благодійність
Рекомендуємо відвідати:





Design&project
Yevgen Antonyuck