Головна Новини Благочиння Пасхальне Послання архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона
Головне меню
Новини
Публікації
Лічильник відвідуваності


Технічна підтримка:
Пасхальне Послання архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона



Пасхальне Послання

архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона

боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Рівненської єпархії

Української Православної Церкви Київського Патріархату

Всечесні отці, дорогі у Христі браття і сестри!

З року в рік, з покоління в покоління, православні християни передають один одному євангельську істину про Воскресіння Ісуса Христа. Лунає ця радісна звістка по всій нашій землі й сьогодні, коли благовіст церковних дзвонів сповіщає Велику перемогу Христа над смертю. І тому у цей урочистий і святий день, свято над святами і торжество над торжествами, я вітаю вас вічно живими ангельськими словами:

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Ці животворчі слова свято зберігає наша Мати Церква, надихаючи вірних на подвиги живої Віри, незнищенної Надії та всеперемагаючої Любові. Цими радісними словами сотні, тисячі поколінь православних християн вітають один одного з тим, що «Воскрес Христос і пекло переможене, Воскрес Христос і жало смерті знищене, Воскрес Христос, і ми отримали вічне життя».

Воскреснувши з мертвих, Господь дарує нам нове життя, яке являє нам свято Пасхи. Це нове життя подається кожній віруючій людині у день її хрещення, в день, про який говорить святий апостол Павло: «Ми поховані з Ним хрещенням у смерть, щоб, як Христос воскрес із мертвих славою Отця, так і ми в оновленому житті ходити почали» (Рим. 6, 4). Нове життя – є жива віра в Господа нашого Ісуса Христа, яка супроводжується участю у таїнствах і церковних богослужіннях, виконанням Євангельських заповідей і молитвою, милосердям та любов’ю до ближніх.

Своїм Воскресінням Христос підтвердив Божественне вчення про високе призначення людини, повернувши нам усе, що ми втратили через гріхопадіння наших прабатьків. І як колись прадавній Адам зробив усіх нас співучасниками гріха і смерті, так тепер новий Адам – Господь наш Ісус Христос, – знищивши смерть, відновив у людині образ Божий та зробив нас співучасниками воскресіння і вічного життя. І тому, які б важкі обставини земного життя ми не проходили, які б випробування нас не чекали, ми повинні пам’ятати, що Христос, Який Своїм Воскресінням подолав смерть, допомагає і нам перемагати всі труднощі і незгоди земного життя.

І сьогодні, відзначаючи Світле Христове Воскресіння, ми з особливою силою відчуваємо, що не є самотніми у цьому світі, що Господь не залишає нас, а завжди перебуває зі Своїм творінням. Він є сьогодні і з нашою Державою, яка переживає чергову Голгофу свого буття. Він дав нам ознаку Своєї милості – незалежну країну, і в Його владі та силі дарувати нам краще життя. І саме зараз наступив час нашого очищення від всякого морального бруду, час нашої переміни в новий Божий народ. Так, це болісний процес, як і кожна хресна дорога, як кожний перехід від старого до нового. Але це – наша Пасха! Це наша хресна дорога і наше воскресіння! І ця наша Пасха, не дивлячись на всі зусилля і потуги сил темряви, завершиться перемогою: «бо Пасха наша, Христос…» (І Кор. 5, 7). Це Він розпочав вихід нашого народу з неволі зла. Це Він дає сили і йде разом з нами, несучи наші хрести. Це Він вклав у серця мільйонів українців непереборне прагнення до праведного життя і торжества Христової істини. Це Він поклав межу брехні, насильству та зневазі;це Він усунув страх і вивів на майдани мільйони людей доброї волі;це Він допомагає нашим славним воїнам захищати незалежність України,бо «коли ви i страждаєте за правду, ви блаженнi» (1 Петр. 3, 14). І саме Він успішно довершить цю справу, бо з нами правда і справедливість.

А для цього і ми повинні потрудитись, позбувшись власнихгріхів, самолюбства та користолюбства і стати на шлях жертовної любові до Бога і ближніх. Тільки очистивши свою душу й совість і люблячим серцем прийнявши Воскреслого Ісуса Христа як свого Спасителя, тільки живучи у братерській любові, ми зможемо досягнути кращого життя. Адже осяяна світлом Христового Воскресіння людина не може дивитися на свого ближнього через призму ненависті чи помсти, вона готова пробачити навіть ворогові і примиритися з ним. А хто не здатний до прощення, той не зрозумів того великого послання, яке приносить нам Спаситель із гробу – послання єдності та миру.

І тому, дорогі у Христі браття і сестри, залишмо позаду наші пристрасті, ненависть та гордість. Віднайдімо у своєму серці щирість і доброту, благочестя і смиренність. Відновімо у нашому житті шлях, до якого нас кличе Христос. Через молитву, добрі справи, віру та душевну чистоту повернімося до духовного життя, сповненого Божественної любові і благодаті. Борімось зі своїми немочами і пристрастями, знаючи, що цього від нас очікує Христос. І тільки так діючи, ми справді знайдемо Христа і ще тут, на землі, у своїх серцях почнемо відтворювати той рай, який для всіх подарував Спаситель.

У ці пасхальні дні, у дні свята перемоги життя над смертю сердечно вітаю Боголюбивихпастирів, чесне чернецтво та всіх вірних Рівненської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату. Вітаю зі Світлим Христовим Воскресінням Христолюбиве військо, доброчинців і волонтерів, місцеву владу Рівного та області і весь побожний народ, який проживає на славній Рівненській землі. Бажаю всім вам стати причасниками цього найбільшого пасхального дару – життявічного у Христі Ісусі, і з вірою у Воскресіння Христове, переборюючи труднощі й випробування нашого земного життя, завжди бути переможцями зла.

Нехай Воскреслий Господь наш Ісус Христос завжди прославляється в Україні та в усьому світі, а Його благодать нехай буде з усіма нами по всі дні до кінця віку! Амінь.

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Іларіон,
архієпископ Рівненський і Острозький



Пасха Христова
2015 р.
м. Рівне




Благодійність
Рекомендуємо відвідати:





Design&project
Yevgen Antonyuck