Головна Статті Неділя Всіх Святих, що в землі українській прославились.
Головне меню
Новини
Публікації
Лічильник відвідуваності


Технічна підтримка:
Неділя Всіх Святих, що в землі українській прославились.

Добавлено: субота, 6 липня 2013, 11:00

     Дорогі брати і сестри! Друга неділя після Зелених свят присвячується Всім святим, що в землі українській прославились, всім тим від віку померлим, що своїм життям угодили Богові. Душі їхні перейшли до утіх Царства Небесного і в теперішній час своїми молитвами для нас випрошують Божу ласку.

     Святі такі самі люди, як і всі інші, - з тими самими слабкостями і недоліками. Вони живуть у цьому самому світі, що й усі інші люди, але їх не видно, вони не є якимись диваками. Святі є у світі, але до світу не належать, для світу вони чужі, і часто світ їх ненавидить. Ісус говорив про це апостолам на Тайній Вечері: "Ненавидить вас світ -то знайте: мене він ще перед вами зненавидів. Були б ви від світу, то світ би своє любив. А що ви не від світу, бо я вибрав вас від світу, ось тому й ненавидить вас світ" (Йо 15, 18-19). Ненависть світу до послідовників Христа породила мучеників, сповідників, пустельників.... Не всі святі мали якісь видимі моральні чесноти, не всі мали особливі ласки, такі, як оздоровляти, творити чуда і т. д. Багато з них йшло звичайною дорогою, їхня тиха й покірна святість не впадала в око іншим, навіть близьким. Святі, як і всі інші люди, впадали у певні провини, але вміли підніматися, перепрошувати Бога, продовжувати жити у близькості з Ним, співпрацювати з Божою ласкою і йти вперед по дорозі до святості, переборюючи всі труднощі на життєвій дорозі.

     Святі - це не тільки ті, що у святості відійшли від нас і живуть тепер у вічній славі Бога, а й ті, що живуть ще на землі в тісній злуці з Богом. Співпрацюють з Божою ласкою, йдуть слухняно з любов'ю дорогою, якою веде їх Боже Провидіння, підкоряючись в усьому Божій волі й виконуючи Божі заповіді. Усі, в кому живе Святий Дух, є святими. При хрещенні і миропомазанні всі християни отримали Святого Духа - стали храмом Святого Духа. Апостол Павло, звертаючись до перших християн, говорив: "Хіба не знаєте, що ви - храм Божий, і що Дух Божий у вас перебуває?" (1 Кр 3, 16). "Усі бо ті, що їх водить Дух Божий, вони - сини Божі... Сам цей Дух свідчить разом з нашим духом, що ми - діти Божі" (Рм 8, 14; 16), - навчає святий апостол. Він просить, аби не засмучувати Святого Духа, тобто жити й поводитися так, щоб слухатися його та щоб Святий Дух міг в нас діяти, нас вчити і провадити.

     Слова апостола Павла стосуються і до сьогоднішніх християн. Усі ми - діти Божі, а значить - святі. Тож будьмо ними! Свідчімо про нашу святість своїм внутрішнім життям з Богом, любов'ю до Бога, ближнього і до всього створеного. Не робімо нікому кривди. Творімо діла милосердя, піддаймося впливові Святого Духа, а Він поведе нас дорогою до вершини призначеної нам святості і до життя у Царстві Божому вже тут, на землі.

     Особливу увагу сьогодні ми приділяємо святим, що вийшли з нашого народу або на нашій землі здобували честь і спасіння у Господі. Своїми рідними і близькими вони є тому, що подвигами своїми вони засвідчали, що український народ був і є здатний трудитися для Божої слави. Імена таких святих записані золотими літерами на небі і в історії нашого народу. Тому нашим прямим обов'язком є пишитися ними, їхні подвиги возвеличувати, їхні героїчні чесноти наслідувати.

Підготував: прот. Василь Корнілов.

За достовірність даної інформації, відповідальність несе автор!!!
Благодійність
Рекомендуємо відвідати:





Design&project
Yevgen Antonyuck