Головна Проповіді Проповідь: на неділю всіх святих.
Головне меню
Новини
Публікації
Лічильник відвідуваності


Технічна підтримка:
Проповідь: на неділю всіх святих.

Добавлено: субота, 29 червня 2013, 22:50

«А тим, які прийняли Його,
що вірують в ім’я Його,
дав силу дітьми Божими бути» (Ін. 1:12).

Сьогодні Церква Христова, вшановує світлу пам’ять всіх святих угодників Божих, котрі життям Богу угодили, заслугами ревності і сповіданням віри, одержали собі високі звання жителів неба і удостоїлися бачити велич Бога.

     Хто досягнув святості, і яке число святих, відомо тільки Богу. Ті святі, життя і подвиги яких відомі, Церква їх канонізовує, а їхні імена записують в «святці». За даними «Симонопетровського синаксаря» Православною Церквою до 1996 року було прославлено 3911 святих. Багато святих для нас залишаються не відомими, наприклад першохристиянські подвижники, які йшли у пустелю і там помирали, подвиги яких залишилися нікому не відомими. В пам’ять всіх відомих і невідомих угодників Божих всановлене свято всіх святих.

     Святими Православна Церква називає всіх християн, які досягли спасіння душі, тобто попали у Царство Небесне. В Євангелії про покликання християн говориться так: «бутьте досконалі, як Отець Ваш Небесний досконалий» ( Мф. 5:48). А це означає, що основна мета кожного православного християнина - досягнути святості. Святості не можливо досягнути тільки людськими зусиллями – вона досягається дією благодаті Святого Духа. Щоб її отримати серце людини потрібно відкрити і підготовити до спілкування з Богом. Людина намагається у своєму житті виявити свою любов до Бога, виконуючи його волю, Бог бачить це і допомагає людині на шляху до святості, виявляючи свою любов дією Святого Духа. Вірне служіння Богу вимагає постійного вдосконалення, боротьби проти гріха, чого можна досягти покаянням, виконання Христових Заповідей і подвижницьким життям.

     Шанування святих проявляється у благоговійних спогадах їхніх подвигів з цілью уподібнення їм, у прославленні їх святості і святкування днів на їхню честь та спогад про них. Шануючи святих церква цим самим прославляє самого Бога «Дивного у святих своїх» (Пс. 67,36), а самих святих прославляє , «як живих образів божих». Святі стали скарбницями і чистими оселями Бога: «оселюся в них і ходитиму в них, і буду їхнім Богом і вони будуть моїм народом» (2 Кор.6:16). Апостол Павло говорить: «Хіба не знаєте, що тіла ваші – Храм Святого Духа» (1 Кор. 6. 19). «І якщо хто зруйнує храм Божий, того покарає Бог» (Кор. 3:37). Тому як же не шанувати одухотворенні оселі Божі?.

     За вченням Православної Церкви святі, що відійшли з земного життя і прославлені на небі разом зі святими Ангелами є молитовними заступниками за членів Церкви земної. Особливу силу має молитовне заступництво Божої Матері. Святі є ходатаями не тільки за земну Церкву взагалі, але і за окремих її членів в їхніх різноманітних власних потребах. Тому в Церкві існує звичай звертатись до святих з проханням в особистих потребах членів Церкви земної. Про молитовне заступництво святих за земну Церкву свідчить пр. Єремія: «Якщо став би Мойсей і Самуїл перед лицем Моїм, - душа моя до народу цього не звернулася б» (Єр. 15, 1). У 2 книзі Макавеїв повіствується, що Юда Макавей бачив у сні раніше померлих першосвященика Осію і пр. Єремію, що молились за народ юдейський. У Новому Заповіті ап. Іван Богослов у видінні бачив двадцять чотири старці, що приносили молитви Богові.

     Маючи безкінечну любов до своїх земних братів, святі, знаходячись на небі є молитовними заступниками за них перед Богом. Відчуваючи блаженство, святі, по своїй любові до ближніх, стараються і їх зробити блаженними.

     Святі, що їх сьогодні прославляємо були такі ж як і ми, люди народжені, як і ми, жили між грішниками на тій ж самій землі, під тим же небом. Несли вони свій чин, сповнені своїх обов’язків, й міжними були убогі й багаті, добрі й злі. Дбали вони й про хліб насущий, і їх турбували скорботи, хвороби, недостатки,потреби. Їм голосили те саме слово Боже що й нам. Все те саме, лише здається їхня ревність була далеко більша за нашу, бо що інше могло їх завести до небесного блаженства. Пам’ятаймо, що кожен хто творить гріх закриває собі вхід до неба, бо туди ведуть тісні ворота і терниста дорога. Дивлячись на образ життя всіх святих, наслідуймо їхню віру, любов, надію, ревність, життя, твердість у стражданнях, терпіння навіть до крові, щоб і ми разом з ними отримали вінці слави. Амінь.

Підготував: прот. Андрій Дуда.

За достовірність даної інформації, відповідальність несе автор!!!
Благодійність
Рекомендуємо відвідати:





Design&project
Yevgen Antonyuck